Uzdatnianie wody

/Uzdatnianie wody
Uzdatnianie wody2021-03-25T16:25:52+00:00

Uzdatnianie wody to proces, którego istotą jest uzyskanie wody o odpowiednich parametrach fizykochemicznych i mikrobiologicznych. W związku z tym,  że zasoby wody o dobrej jakości stają się coraz mniejsze, a jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na wodę o coraz lepszych parametrach jakościowych, ujmuje się wodę zanieczyszczoną, wymagającą skomplikowanych procesów uzdatniania. Zanieczyszczeniami, które najczęściej występują w wodach naturalnych są związki organiczne. Materia organiczna nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla organizmów żywych, ale w połączeniach z innymi związkami może tworzyć substancje niebezpieczne, np. chlorowcopochodne uboczne produkty utleniania.

Organiczne zanieczyszczenie wody

Nadmierne występowanie materii organicznej w wodzie może powodować niepożądane stabilizowanie koloidalnych i zdysocjowanych cząsteczek, przez co konieczne jest stosowanie większej dawki koagulantów. Związki organiczne powodują pogorszenie własności organoleptycznych wody, oraz są przyczyną zakłóceń procesów samooczyszczania się wody. W procesach jednostkowych uzdatniania wody konkurują z innymi zanieczyszczeniami, np. wykazując większe powinowactwo do adsorpcji na węglu aktywnym, często blokują powierzchnię żywic oraz membran. Materia organiczna pojawiająca się w wodach stanowi podstawowe źródło pokarmu dla mikroorganizmów, m.in. bakterii, które przyczyniają się do zachwiania i utraty stabilności biologicznej wody, oraz skutkują powstawaniem biofilmu w sieci dystrybucyjnej wody.  Rozwój mikroorganizmów w systemie dystrybucji przyczynia się m.in. do zwiększenia korozyjności wody, zmniejszenia przepływu wody w rurociągach, a nawet do całkowitej utraty przydatności wody do spożycia dla ludzi

uzdatnianie wody

uzdatnianie wody

Jak uzdatnić wodę

Uzdatnianie wody do celów spożywczych wiąże się z usuwaniem mętności i barwy, nie tylko ze względów estetycznych ale też zdrowotnych.  Aby mętność i barwa wody mogły spełniać oczekiwania konsumentów konieczne jest usunięcie węgla organicznego. Obecność NOM (natural organic matter) zwiększa koszty uzdatniania, a co za tym idzie koszty dystrybucyjne wody. W związku z tym w ostatnich latach kładzie się coraz większą uwagę na udoskonalanie sposobów pozwalających na zminimalizowanie występowania związków organicznych w wodzie. Uzdatnianie wody jest dynamiczną dziedziną, która wymaga ciągłych aktualizacji. Niejednokrotnie okazuje się jednak, że system zaprojektowany wiele lat wcześniej pracuje znacznie lepiej niż technologiczna nowość. Woda jest na całym świecie taka sama, ale w różnych miejscach na ziemi ma inny skład, odmienne domieszki. Aby skutecznie ją oczyścić należy zastosować system dobrany dokładnie do danych parametrów. W tym celu warto korzystać z pomocy osób doświadczonych w tej dziedzinie.

Informacje podawane na forach internetowych, które często okazują się pomocne, w tym przypadku mogą nam zaszkodzić. Są przepełnione informacjami handlowymi i wiele danych mija się z prawdą. Dosyć często urządzenia, które znajdują się wysoko w rankingu nie sprawdzą się w konkretnym przypadku. Podsumowując – uzdatnianie wody to skomplikowany system, wymagający wspólnego działania i integracji wielu czynników, prowadzących do zastosowania przemyślanych rozwiązań. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie urządzenia do filtracji wody najlepiej sprawdzą się w Twoim domu, to skontaktuj się z nami. Nasi eksperci pomogą Ci wybrać najlepsze rozwiązania.

X