Filtry Wody Filtry wody dla domu i przemysłu

Jaki filtr najlepiej zastosować w kuchni

Post

Jaki filtr najlepiej zastosować w kuchni

O tym jaki filtr najlepiej zastosować w kuchni decyduje jakość wody oraz jej przeznaczenie, tj. czy chcemy używać wodę do picia, do gotowania czy np. tylko do zmiękczenia do zmywarki, pralki. Wybór filtra do wody do kuchni jest uwarunkowany także miejscem, jakim dysponujemy np. w szafce pod zlewem. Poniżej przedstawiamy schemat obrazujący usuwanie zanieczyszczeń z wody pitnej, filtrowanie wody do picia w zależności od zastosowanego rodzaju filtracji wody.

Usuwanie zanieczyszczeń z wody pitnej

Korpusowe filtry wody do kuchni

Filtry do wody złożone z korpusu i odpowiedniego wkładu najczęściej stosowane są do filtracji mechanicznej. Często występują także w konfiguracji kilku obudów filtracyjnych połączonych ze sobą szeregowo. Najczęściej w korpusie filtracyjnym umieszczane są wkłady odpowiadające za zatrzymywanie zanieczyszczeń mechanicznych, np. wkłady piankowesznurkowesiatkowe. Kolejnym wkładem filtracyjnym wykorzystywanym w kuchni jest blok węglowy. Węgiel aktywny w filtracji wody odpowiada za wychwytywanie chloru, metali ciężkich, pestycydów. Poprawia również smak i zapach wody oraz podnosi odczyn pH. Do obudów filtracyjnych stosuje się także wkłady do zmiękczania wody. Jednak trzeba pamiętać o tym, że usuwane są jony twardości tylko z zimnej wody. Filtry korpusowe są przyłączane do doprowadzenia zimnej wody pod zlewem. Zapewniają odpowiednią wydajność, dlatego nie ma konieczności stosowania do nich osobnej wylewki.

Filtry wody w kuchni z osobną wylewką

Jeżeli mamy mało miejsca w szafce pod zlewem, możemy zamontować kompaktowy zestaw filtrów posiadających osobną wylewkę do poboru wody uzdatnionej. Filtrem wody, który najlepiej zastosować w kuchni jest np. mikrobiologiczny filtr EcoWater EPS-1000. Jest to nowoczesny uzdatniacz wody pitnej, który zatrzymuje bakterie i wirusy oraz poprawia smak i zapach wody. Największą zaletą filtra EPS-1000 jest automatyczne zamykanie przepływu wody, gdy wkłady filtracyjne nie będą w stanie filtrować wody i będzie trzeba je wymienić. Kolejną ciekawą propozycją jest filtr kuchenny Kryształ B ECO Aquaphor. Filtr wody do picia Kryształ zapewnia 100% ochronę bakteryjną oraz zmniejsza ilość szkodliwych zanieczyszczeń, takich jak: osad, rdza, piasek, chlor, chloroform, metale ciężkie, żelazo koloidalne, ołów, miedź, rtęć, fenole, cysty.

 

Systemy odwróconej osmozy

Filtry osmoza to najbardziej popularne filtry jakie najlepiej zastosować w kuchni. Zbudowane są z wielu elementów filtracyjnych. Zapewniają wielostopniowe uzdatnienie wody, filtrowanie wody do picia. Ten proces przygotowania wody do picia opisywaliśmy szerzej w artykule: Odwrócona osmoza. Systemy odwróconej osmozy są filtrami wymagającymi odpowiedniego ciśnienia do filtrowania wody. Z tego względu wyposażone są w osobny zbiorniczek magazynujący wodę lub posiadają pompkę. Zajmują więcej miejsca niż standardowe korpusy filtracyjne, dlatego czasem zdarza się, że wybierane są warianty w formie liniowej lub osmoza bez zbiornika. Każdy filtr odwróconej osmozy posiada membranę półprzepuszczalną, która oczyszcza wodę z dokładnością do 0,00001 um. Dzięki temu woda wolna jest od alergenów, bakterii, mikrowłókien plastiku i wielu innych zanieczyszczeń, a także twardości wody. Najprostsze systemy osmotyczne filtrują wodę bez minerałów do gotowania, są to najlepsze filtry do zastosowania w kuchni. Bardziej rozbudowane filtry RO, np. osmoza z mineralizatorem pozwalają na przygotowanie wody bezpośrednio do picia.

 

Systemy nanofiltracji wody

Często pojęcia odwróconej osmozy oraz nanofiltracji są ze sobą mylone, lub kojarzone jako tożsame. Są jednak między nimi znaczne różnice. Przede wszystkim nanofiltry nie usuwają z wody wszystkich minerałów. Jest to związane z membraną o większych porach. W naszej ofercie posiadamy jeden system nanofiltracji – NanoPad, który dodatkowo jest opcją w nowoczesnej obudowie, z pompką.  

Filtrowanie wody do picia

Który rodzaj filtracji wody wybrać? Jaki filtr najlepiej zastosować w kuchni? Decyzja należy do Ciebie! My na co dzień korzystamy z systemu odwróconej osmozy z liniowym jonizatorem wody i szczerze go polecamy. Jeżeli nie wiesz, która opcja sprawdzi się u Ciebie, lub potrzebujesz indywidualnie skonfigurowanego filtra wody do zastosowania w kuchni – skontaktuj się z nami, na pewno pomożemy.

Użytkownicy oceniają ten artykuł na:
3.33/5 na (wszystkich ocen: 3)

Oceń artykuł

Najnowsze artykuły

  • Bakterie w wodzie i mikroorganizmy

    Bakterie w wodzie i mikroorganizmy

    Bakterie w wodzie są kwestią, na którą szczególnie warto zwrócić uwagę przy uzdatnianiu wody w domu. Woda może być zanieczyszczona nie tylko kamieniem czy żelazem, które są naturalnie łatwiejsze do zaobserwowania.

  • Uzdatnianie wody ze studni - poznaj skuteczne sposoby!

    Uzdatnianie wody ze studni - poznaj skuteczne sposoby!

    uzdatnianie-wody-ze-studni-poznaj-skuteczne-sposoby

  • Jak działa zmiękczacz wody?

    Jak działa zmiękczacz wody?

    jak-dziala-zmiekczacz-wody

  • Jak uzdatnić wodę w domu? Od czego zacząć?

    Jak uzdatnić wodę w domu? Od czego zacząć?

    jak-uzdatnic-wode-w-domu-od-czego-zaczac

Zobacz także: